Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (2024)

Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (1)
Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (2)

Lijst Kawasaki A1 Lijst Kawasaki A2

Kawasaki Ninja 300 ABS (2013)

Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (3)

Met de komst van de Honda CBR250R als concurrent van de Ninja 250, is Kawasaki meteen aan de slag gegaan met de Ninja 300, om de Honda CBR250R buiten spel te zetten. Het is alleen de vraag of ze dit gelukt is. In het onderstaande verslag mag je zelf uitmaken of dit zo is of niet.

De Ninja 300 is de opvolger van de Ninja 250 en persoonlijk vind ik dit een zeer geslaagde upgrade van de al erg fijn rijdende Ninja 250. Op een mooie lentedag in april ben ik naarMVM Motoren in Soesterberg gegaan, waar de Kawasaki Ninja 300 op mij stond te wachten. Jammer genoeg heeft de motor in een regenbuitje gestaan, waardoor de motor onder het gele zand zit en wat je wellicht terug ziet op de foto's en in de video, maar zo'n Ninja 300 moet je niet poetsen, maar besturen. Ze zeggen wel eens 'niet lullen, maar poetsen!', ik zeg: 'niet poetsen, maar rijden!'.

Allereerst valt het volwassen uiterlijk mij op aan de Ninja 300. De vriendelijke koplamppartij is vervangen door twee agressieve koplampen (waarvan er helaas maar ééntje schijnt) en ik ben erg blijdat Kawasaki wat aan die co*ckpit heeft gedaan. Want op de 250 vond ik dit een stel kinderachtige en lelijke plastic tellers. De Ninja 300 is nog steeds geen supersport, maar eerder sport-toer en daar ben ik blij om.Supersport ziet er mooi uit, maar ik vind het qua zit niets.

Instrumentenpaneel

De tellerpartij op de Ninja 300 lijkt meer info te geven dan die op zijn voorganger. De analoge snelheidsmeter is vervangen voor een digitale, de toerenteller is nog steeds analoog. Ik houd persoonlijk van analoge tellers en deze combinatie maakt mij erg blij.

Qua lampjes heb je onder andere indicatielampjes voor olie, problemen met het injectiesysteem, grootlicht en knippers. Op het LCD scherm zijn onder andere de snelheid, brandstofniveau, tijd, kilometerstand en twee tripmeters terug te vinden. Ook is er een indicator voor zuinig rijden aanwezig. Je ziet dan 'ECO' in het scherm staan. Dit zie je staan als je niet al te veel gas geeft. Draai je het gas goed open, dan verdwijnt direct de melding.

Dit laatste doet me erg denken aan een Toyota Starlet die ik ooit bezat en was geïmporteerd uit Duitsland. In Duitsland waren ze ook gek op dit soort economy-meldingen. Ik ben erg benieuwd wat het brandstofverbruik is als je enkel zuinig gaat rijden. Het gemiddelde verbruik wat ik heb gezien met rustig rijden en af en toe flink doortrekken was 1 op 26. Ik verwacht dat er met alleen zuinig rijden en het houden aan de maximum snelheid waarden zoals 1 op 28-29 mogelijk zijn. Het is alleen de vraag of je dit wel kan volhouden... maar misschien best leuk om een keer als test te zien wat het verbruik dan is. Ik houd het niet vol.

Wat wel jammer is, is dat de koppeling op de Ninja 300 niet instelbaar is. Ik had totaal geen problemen met de koppeling, al heb ik ook geen handen als kolenschoppen, maar dames met kleine handjes hebben wellicht een probleem. Heb je kleine handen en interesse in de Ninja 300? Kijk dan zeker of de koppeling niet te ver van het stuur af staat om in te kunnen knijpen. Bij de koop van de motor kan je dan gewoon proberen om een aftermarket koppeling te krijgen van de dealer met korting of wellicht krijg je 'm zelfs gratis bij de aanschaf. Laat dit je koop in elk geval niet beinvloeden.

Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (4)

Wat me opvalt is dat de kwaliteit van de lak van de schetsplaten niet is wat het hoort te zijn. Na 1400km zijn deze al stevig bekrast en blijft er weinig lak over op dat gedeelte. Met je laars kom je er vast weltegen aan, maar zo snel mag dit toch niet gaan. Aan de andere kant weet ik niet hoe de vorige bestuurders er mee hebben gereden.

Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (5)

Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (6)

Links: Dat ziet er een stuk agressiever uit dan die lieve koplamp van de Ninja 250R!

Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (7)

Rechts: Heerlijke stoppers op de Ninja 300 én met ABS.

Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (8)

Jetzt geht's los!

Tijd om een stukje te sturen en te zien wat de Ninja 300 in huis heeft. Ik zag al een filmpje op Youtube van een Ninja 300 die 192km/u kon halen, dus ik was erg benieuwd hoe pittig die Ninja nou zou zijn. Met een druk op de startknop start de tweecilinder en zorgt de injectie voor een rustig toerental. Wat een stille uitlaat! Daar moet snel wat anders onder, om de echte diepe roffel van een twin te laten horen. Zo'n motor moet brullen! Rustig aan ga ik op pad. De koppeling voelt erg licht aan. Over de koppeling gesproken, dit is een slipkoppeling, een techniek die ook wel in de racerij veel wordt gebruikt. Niet echt nodig op zo'n motor als deze, maar als een beginner misschien twee versnellingen naar beneden trapt in plaats van één, dan kan het een blokkerend achterwiel schelen.

Mijn benen omklemmen de tank zonder problemen. Alsof deze op maat gemaakt is. De zit is iets naar voren, maar omdat dit geen supersport is en de clipons nog ruim boven de tank zitten, hoeven je polsen je gewicht niet op te vangen. Met deze houding kan je uren toeren zonder problemen. In de spiegels zie je niet veel direct achter je. Wel meer dan bij de Ninja 250, maar het mag van mij beter.De motor komt vlot van zijn plek en al snel rijd je veelste vlug met deze motor. Maar het is maar net hoe ver jij die gashendel open draait. Met deze Ninja 300 kan je ook vrij beheerst rijden. Natuurlijk wil ik wel eens zien wat de motor in huis heeft en gaat dus geregeld het gas er flink op.

Hierbij merk je wel dat het om een 300cc gaat. Het koppel van 27nm (bij 10.000 toeren) zorgt er voor dat de motor een prima motor is voor de beginnende bestuurder, of het nu met A2 is of een A rijbewijs. Vergeleken met de Ninja 250 heeft de 300cc versie naast 47cc extra, 6pk meer vermogen en 5nm meer koppel. De boring is gelijk gebleven, de slag is langer. Dit verschil merk je wel degelijk. De Ninja 300 is nog wat meer motor dan de 250cc en staat op de snelweg ook zijn mannetje. Toch maakt het koppel 'm net weer niet een bloedsnelle motor om even schakellui flink door te trekken. Hiervoor moet je echt terugschakelen en de motor goed laten janken. De redline begint bij 13.000 toeren, dus je kan de motor echt goed van jetje geven, zodra je 'm goed hebt opgewarmd.

Wat me opvalt bij de Ninja 300 is dat deze heerlijke agressieve stoppers heeft. De voorrem is nog wat milder dan de achterrem. Aan de voorzijde kan je rustig aanleggen en steeds harder knijpen. De achterzijde hoef je maar je voet op te leggen of deze remt al vrij pittig. Deze hoef je absoluut niet diep in te trappen. Dat was even wennen toen ik weer op mijn Kawasaki ER-5 stapte op weg naar huis. De ER-5 heeft een trommelrem achter en die moet je dus wel een eind intrappen voor je enig respons krijgt. De Ninja 300 staat vlot stil en dan grijpt de ABS nog lang niet in. Je zou de remmen op mijn ER-5 bijna levensgevaarlijk kunnen noemen, vergeleken met de remmerij van de Ninja 300. Prima stoppers en dat met maar één schijf aan de voorzijde!

Bij het invoegen op de snelweg met flinke tegenwind is het wel flink aanpoten en trek je 'm soms net niet even door om voor een auto of bus uit te komen. Nu moet ik zeggen dat het ook windkracht 4 of 5 was en dit head-on was. Met de bakkes vol in de wind. De motor had hier weinig trek in, maar ik nog minder, want dit voelde ik echt flink op mijn nekspieren. Boven de 140km/u had de Ninja 300 er geen zin meer in, maar geloof mij,het waaide echt belachelijk stevig. Uiteraard heb ik ook de andere kant op gereden en dat ging veel lekkerder. Ik ben niet boven de 160km/u uit geweest, omdat ik nog niet van plan ben het rijbewijs in te leveren. Of de motor 192km/u kan halen weet ik niet, maar als de Ninja 250 ongeveer 170-175km/u kan halen, moet de Ninja 300 in de ideale omstandigheid en wind in de rug toch zeker wel een 180-185km/u of met lang wachten hoger kunnen halen.

Het toerental bij 100km/u in de zesde versnelling is ongeveer 7000 tpm. Bij 120km/u zit je rond de 8100 tpm en bij 130km/u zo rond de 9000 tpm. Bij deze toerentallen heb ik nooit het idee gehad de motor pijn te doen en doortrekken kan je tot 13.000 tpm. Lange stukken snelweg bij dit soort snelheden zijn geen probleem. Wat dat betreft vind ik de Ninja 300 een heerlijke motor om mee te rijden.

Frame, vering, banden en onderhoud

Het nieuwe diamond-frame met extra hoekstoenen en rubbers om de trillingen te minimaliseren is lekker stijf en gebouwd voor circuit-gebruik. Op de weg merk je dan ook dat de motor bij hogere snelheden als een blok op de weg ligt. Met dit frame kan je dus flink sportief rijden. We hadden ook niet anders verwacht. De Ninja staat op 17" Continental banden met aan de voorzijde een maatje 110, achter 140. Dat is niet heel erg breed (al is de achterband 10mm breder dan de band op de Ninja 250), maar ze plakken lekker geven het gevoel voldoende grip te hebben. Ook als je over bitumen stuurt. Hoe de banden het in de regen doen weet ik niet, maar Kawasaki geeft aan dat ze ook in de regen voldoende grip geven.

De achtervering bestaat uit een Kawasaki Uni-Trak veersysteem en is in 5 standen in te stellen. Eerlijk gezegd moet ik toegeven dit niet aangepast te hebben. De vering gaf wel enige hobbels door, maar nooit vervelend. Ook op klinkers vallen de trillingen erg mee. Kinderkopjes kon ik niet zo snel vinden. Qua onderhoud mag de Ninja 300 om de 12.000km op bezoek bij de dealer voor klepcontrole. Wat betreft de olie is het raadzaam deze elke 6000km of minimaal 1x per jaar te vervangen. Dit is een vrij normaal onderhoudsinterval.

Ik kijk bij elke motor graag naar de ruimte onder het zadel. Bij de Ninja 250 past er niet zoveel onder het zadel. Bij de Ninja 300 lijkt de ruimte hiervoor iets groter te zijn gemaakt, al leek het in eerste instantie op juist minder ruimte. Als je de buddyseat er af haalt zie je eerst een kleine ruimte waar je misschien net een pakje peuken kwijt kan. Deze kan omhoog, daaronder is voldoende ruimte voor een schijfslot, een blikje drinken en nog wat te eten. In de video laat ik deze ruimte zien.

Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (9)

Foto: Kawasaki

Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (10)

Conclusie

De Ninja 300 is mij heel erg bevallen al had ik de motor wel wat pittiger verwacht, misschien omdat deze zo volwassen oogt. Voor de beginnende motorrijder (ook van boven de 24 jaar) is dit een hele fijne motor om mee te beginnen. Het vermogen komt er vrij rustig in (je moet de motor echt op toeren houden om flink te racen)en de remmen werken prima. Het verbruik van 1:26 (met redelijk stevig aanpoten) vind ik erg gunstig en aan de pomp ben je dus voordelig uit. Met de 17 liter tank kan je toch ruim 400km scheuren voor je weer dat tankpistool er in moet hangen.

Heeft zo'n Ninja 300 dan ook nadelen of minder positieve punten? Jawel, geen motor is perfect. Persoonlijk had ik liever een wat groter koppel gezien, al moet je bedenken dat dit maar een 296cc blokje is. Daarnaast is de eerste versnelling wel erg kort en moet je snel doorschakelen naar de tweede versnelling. Daarna kan je vrij lang in elke versnelling blijven rijden. De knipperlicht-indicatoren in de co*ckpit zijn wat minder zichtbaar door donkere glas en na een uur of 2 rijden kreeg ik aan de achterzijde van mijn bovenbenen een wat stijf gevoel.

Al is dat lang niet zo erg als de houten kont die ik kreeg na een uur rijden op de Honda CBR250R. Ook over de spiegels valt nog wel wat te zeuren. Je ziet nog steeds niet wat er direct achter je zit. Je moet dan je armen aan de kant doen, of naar links of rechts leunen om te zien wat er zich achter je bevind. Hier zullen vast wel aanpassingen voor te bedenken zijn, maar ik vind het ronduit irritant dat ik niet kan zien wat er achter me zit. Zo zie je gewoon te laat als er verkeer achter je te laat remt of als je een videowagen achter je aan hebt. Het is beter dan het zicht op in de spiegels van de Ninja 250, maar het kan nog steeds echt wel beter. Ik vind het belangrijk om te weten wat er om mij heen gebeurd, ook achter me.

Met 6098 euro (2013) is de Kawasaki Ninja 300 redelijk stevig aan de prijs. Maar de tijd dat je voor 4810 euro een nieuwe Kawasaki ER-5 kon kopen, is al jaren geleden. Voor ongeveer 1100 euro minder koop je een Honda CBR250R met C-ABS. Qua uiterlijk kies ik dan direct voor de Kawasaki. Rijd je veel in de stad, dan komt de Honda CBR250R meer tot zijn recht, omdat het één-cilinderblok onder in toerental pittiger is. Rijd je meer snelweg en lange stukken, kies dan voor de Ninja 300. Je gaat absoluut geen spijt krijgen van deze motor. De Ninja 300 heeft voldoende vermogen op alle wegen, bovendien heeft de overheid er een handje van om diverse 80km-wegen naar 60km te wijzigen, dus een pk-pakhuis heb je helemaal niet meer nodig.

Nu is alleen de vraag waar Honda mee gaat komen als alternatief. Misschien een Honda CBR300R? Ze hebben natuurlijk al 48pk 500cc motoren sinds 2013 op de markt gezet. Ik heb zo'n idee dat Kawasaki ook nog wel met een Ninja 500 komt met 48pk. Al is deze 300cc meer dan genoeg om mee te komen met het verkeer. Deze Ninja 300 gaat bij mij op het wenslijstje ondanks dat ik ook zware motoren mag besturen, absoluut één van de fijnere motoren waar ik op gereden heb!

Naast de gewone Ninja 300, is er ook nog een 'Performance'-variant te koop. dit is in feite de gewone Ninja 300, maar dan met rimstriping, duo seat cover, racy windscherm en een LeoVince SBK uitlaatdemper. Wat mij betreft zeg ik; neem de Performance. Het windscherm houd je nog beter uit de wind en het geluid uit de LeoVince uitlaat zal vele malen beter klinken dan de fluisterdemper die onder de normale Ninja 300 hangt.

Met dank aan MVM Motoren (Soesterberg) voor het leveren van de Kawasaki Ninja 300. MVM verhuurt ook motoren, waaronder deze Ninja 300 en ook nog andere A2/35kW motoren. Heb je interesse in de Ninja 300? Je kan bij MVM altijd een korte proefrit maken, maar als je de motor huurt en daarna een nieuwe Ninja 300 koopt bij MVM, dan krijg je het huurbedrag op de aanschafprijs terug. Mooie deal!

Motortype Viertakt, twee-cilinder, vloeistofgekoeld
Cilinderinhoud 296cc
Versnellingen 6
Vermogen/koppel 29kW (39pk) @ 11.000tpm / 27Nm @ 10.000tpm
Gewicht 174kg rijklaar
Tankinhoud 17 liter
Verbruik 1 op 27-28
Topsnelheid +/- 190km/u onder ideale omstandigheden
Rijbewijs A2, A
Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (11)
Test: Kawasaki Ninja 300 A2-rijbewijs (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6442

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.