Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (2024)

Klik hier voor een samenvatting van dit artikel

Samenvatting: Wat weet Facebook over mij?

Facebook verzamelt ongelofelijk veel informatie over zijn gebruikers. Dit gaat verder dan de informatie die jij op je profiel post: ook je locatie, betalingen, interesses en apparaatgegevens worden bijgehouden.

Met al deze informatie heeft Facebook een gedetailleerd beeld van wie je bent en wat je doet. Dit kunnen zij vervolgens gebruiken om gepersonaliseerde advertenties te tonen aan gebruikers.

Als je benieuwd bent wat Facebook allemaal over jou weet, kun je dat gemakkelijk inzien:

 1. Log in op Facebook en ga naar je instellingen.
 2. Klik op “Je Facebook-gegevens” en dan op “Je gegevens bekijken”.
 3. Klik op de categorie die jij wilt bekijken: hier zie jij alle informatie die Facebook over jou heeft binnen deze categorie.

Wil je weten wat voor informatie Facebook precies over je verzamelt en wat je hieraan kunt doen? Lees dan ons volledige artikel hieronder.

Facebook is een gigantisch netwerk met meer dan 2.6 miljard gebruikers. Van al die mensen zit 1,73 miljard dagelijks op het platform. Het is dus zonder twijfel één van de grootste sociale netwerken ooit. De invloed van Facebook spreid zich uit over bijna de hele wereld – en Facebook heeft daarmee informatie over een gigantisch deel van alle internetgebruikers.

Privacy-experts maken zich al lange tijd zorgen over de manier waarop Facebook informatie verzamelt en gebruikt. Enerzijds zijn dat gegevens die je het bedrijf willens en wetens verstrekt. Maar er zijn ook gegevens die Facebook verzamelt zonder dat je het in de gaten hebt. Op basis van de activiteiten op en buiten de site weet Facebook misschien wel meer over je dan jijzelf.

Facebook wordt geregeld op de vingers getikt door privacywaakhonden en krijgt boetes die zelfs voor een miljardenbedrijf niet mals zijn. Het bekendste voorbeeld is het Cambridge Analytica-schandaal, dat Facebook en zijn oprichter, Mark Zuckerberg duur kwam te staan. Toch geven talloze mensen nog steeds waardevolle informatie door aan Facebook, die vervolgens wordt gebruikt voor marketing.

Wellicht vraag jij je af hoe dit nu precies zit. Wat weet Facebook nu eigenlijk allemaal over ons? En hoe kunnen we onze gegevens en privacy beschermen?

Hoeveel weet Facebook over je?

Facebook is een sociaal medium. Het hele platform is gebouwd op het delen van informatie over jou en je leven met vrienden in jouw netwerk. Het is dus niet heel verbazingwekkend dat Facebook alles weet wat jij op je pagina hebt gekozen te delen. Maar hier houdt het niet bij op. Facebook weet meer over je dan je denkt.

Zo heeft Facebook data over jouw:

 • Profielinformatie
 • Acties op het platform
 • Browsegegevens
 • Apparaatgegevens
 • Politieke voorkeuren
 • Locatie
 • Financiën
 • En nog veel meer

In feite weet Facebook alles wat je ooit op, en zelfs buiten, het sociale netwerk hebt uitgespookt. We zullen hieronder in meer detail bespreken hoe Facebook aan deze informatie komt en wat ze hiermee doen.

Facebook weet wat je online doet

Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (1)

Allereerst weet Facebook natuurlijk precies wat jij op hun platform doet. Je logt in op je eigen, unieke account en creëert daar je eigen content. De kans is groot dat je je eigen naam, e-mailadres, geboortedatum en eventueel je telefoonnummer aan dit account hebt gekoppeld. Ook is het logisch dat het platform jouw openbaar gedeelde berichten, statusupdates, reacties en likes kan zien.

Toch is er nog meer informatie die jij vrijwillig aan Facebook aanbiedt, puur en alleen maar door gebruik te maken van hun dienst. Zo wordt er bijvoorbeeld bijgehouden wanneer en naar wie je chatberichten verstuurd. Facebook weet bovendien precies met wie jij bevriend bent en van wie jij vriendschapsverzoeken ontvangt (en aan wie je ze stuurt). Ook houdt Facebook de metadata bij, die aan bestanden vastzit. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld ook je locatie achterhalen. Hier zullen we later nog uitgebreider op ingaan.

Facebook geeft in zijn privacyverklaring aan dat ze niet heel erg privacybewust met al deze informatie omgaan: “Onze systemen verwerken inhoud en communicatie van jou en anderen automatisch om de context te analyseren en te achterhalen waar ze over gaan.” Met andere woorden: niets van wat je op Facebook doet, is privé.

Het verzamelen van technische gegevens

Het bereik van Facebook gaat nog verder. Naast de metadata die Facebook verzamelt, houdt het bedrijf nog meer technische gegevens bij. Zo weet Facebook allerlei details over de apparaten die je gebruikt. Hier gaat het bijvoorbeeld over wat voor apparaat je gebruikt, welk besturingssysteem je hebt, de apps die je op je telefoon hebt staan, apparaat-ID’s, signalen van wifi-toegangspunten, Bluetooth en zendmasten, en de opgeslagen cookies.

Ook worden standaard instellingen met Facebook gedeeld, net zoals informatie over je taal, tijdzone, IP-adres, snelheid en ander apparaten die verbonden zijn met hetzelfde netwerk. Zo weet het bedrijf waarschijnlijk wie je huisgenoten zijn, puur en alleen maar omdat jullie Facebook én hetzelfde netwerk gebruiken.

De gegevens die Facebook over je verzamelt worden nog preciezer. Zo worden ook apparaatbewerkingen bijgehouden. Elke muisbeweging wordt geregistreerd, onder andere om echte gebruikers van bots te kunnen onderscheiden, maar ook om te kijken hoe lang jij naar een bepaalde post of advertentie blijft kijken. Alle acties binnen de producten van Facebook worden opgeslagen en, waar mogelijk, gebruikt om winst te maken.

Je financiën en transacties

Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (2)Er zijn momenten dat Facebook-gebruikers hun financiële gegevens met Facebook delen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als ze Facebook gebruiken voor transacties, zoals een donatie of een aankoop van een game. Hierbij wordt ontzettend veel informatie over deze transacties opgeslagen: je betalingsgegevens (inclusief je rekeningnummer en andere kaartgegevens), account- en verificatiegegevens en informatie over de facturatie en verzending, inclusief je contactgegevens.

Naast het feit dat dit allemaal erg gevoelige informatie is, kan Facebook ook nog veel conclusies over je trekken met deze data. Facebook categoriseert je bijvoorbeeld op basis van het aantal creditcards dat je bezit. Ook weet het bedrijf deze financiële informatie met andere data te combineren. Zo kunnen ze vervolgens bijvoorbeeld concluderen of je een verloofde shopper bent die waarschijnlijk sneller op bepaalde advertenties zal klikken.

Vrienden en partners van Facebook

De gegevens die Facebook over jou ontvangt, komen niet alleen van jou af. Ook anderen kunnen cruciale informatie over jou onthullen in hun eigen content en posts. Dit geldt natuurlijk als een vriend foto’s van jou online plaatst (wat nog heftiger is als gezichtsherkenning wordt gebruikt), maar ook als ze je chatberichten sturen of als ze hun contactgegevens openstellen aan Facebook. Al deze contacten worden namelijk ook door Facebook ingezien en opgeslagen.

Ook partners van Facebook kunnen informatie over jou doorspelen naar het netwerk – en dit wordt op grote schaal gedaan. Gegevens die aan een bedrijf worden verstrekt dat met Facebook samenwerkt, worden zo aan jouw profiel toegevoegd. Zo weet Facebook precies hoe je met andere websites omgaat en krijgt het bedrijf meer inzicht in je online gedrag en activiteiten. Met al deze informatie is Facebook’s profiel van jou steeds aantrekkelijker voor adverteerders. En hoe beter je profiel, hoe winstgevender je bent voor het bedrijf.

Je vraagt je misschien af of dat netwerk van Facebook-partners nu echt zo groot is. Het antwoord is ja. Elke website en dienst waarop je kunt inloggen met Facebook (zoals bijvoorbeeld Spotify), elke pagina waar een Facebook-pixel op staat (zoals op de meeste nieuwswebsites) – al deze platformen spelen informatie door aan Facebook. Zo is er dus maar weinig dat Facebook níét van je weet.

Facebook weet waar je bent

Bijna 80 procent van de Facebook-gebruikers bezoekt het platform alleen vanaf hun smartphone. Als we alle gebruikers optellen die Facebook wel eens op hun telefoon gebruiken, zitten we zelfs bijna aan 100%. Dit is ergens wel logisch: het is erg handig om even Facebook te kunnen checken terwijl je onderweg bent.

De meeste mensen staan er niet bij stil dat het installeren van de Facebook-app op hun telefoon ook betekent dat Facebook nóg beter weet waar jij bent. Facebook gebruikt de locatiegegevens van je telefoon namelijk om bij te houden waar je je op elk moment van de dag bevindt.

Hoe weet Facebook je locatie?

Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (3)Facebook krijgt allerlei gedetailleerde locatie-informatie via verschillende bronnen. Ten eerste kan je GPS natuurlijk nauwkeurig aangeven waar je bent. Zelfs als je je GPS uit hebt staan, is nog steeds te achterhalen waar je bent. Met behulp van de wifi-punten, Bluetooth-signalen en zendmasten bij jou in de buurt kan Facebook een nauwkeurig idee krijgen van jouw locatie. Ook je IP-adres kan hier uiteraard een rol in spelen, al is dit meestal niet eens nodig.

Het wordt nog ernstiger: Facebook kan zelfs je locatie bepalen aan de hand van de beelden die je smartphonecamera ziet en aan de hand van je media. Als je een foto met de Eiffeltoren op Facebook plaatst, vraagt niemand zich af waar je op dat moment bent, maar ook bij minder bekende beelden heeft Facebook al snel achterhaald waar je bent. Dit is geen speculatie: in het privacybeleid van Facebook staat immers dat ze al deze informatie mogen en kunnen analyseren en gebruiken.

Hoe wordt je locatiegeschiedenis gebruikt voor marketing?

Met de Facebook-app voor je smartphone kun je je locatiegeschiedenis online bekijken. Zolang je bent ingelogd, kun je op je profiel precies zien waar je allemaal bent geweest. Dit gedetailleerde logboek is ontzettend nuttig voor Facebook.

Al snel weet het bedrijf waar je woont, werkt, sport en feest. Je locatie verraadt ook waar je je kinderen naar school brengt, waardoor Facebook vervolgens de leeftijd van je kinderen in kan schatten. Het is al snel geen geheim meer wat je favoriete winkels zijn, of hoe lang je in die winkels rond blijft hangen. Zelfs de dag waarop je het meest geneigd bent om te gaan winkelen, is door Facebook te bepalen.

Facebook kan locatiegegevens gebruiken om effectiever te marketen. Als je locatie doet vermoeden dat je op zoek bent naar een goede autohandelaar, speelt Facebook deze informatie door. Adverteerders ontvangen een waarschuwing die zegt dat het nu misschien een goed moment is om wat autoadvertenties op je tijdlijn te plaatsen. Hetzelfde geldt voor andere situaties: een bezoekje aan een gynaecoloog kan er al voor zorgen dat je advertenties voor baby-producten te zien krijgt.

Niets is gek genoeg, en dit terwijl veel Facebook-gebruikers hun locatie juist expres uit hun profiel weghalen. Je kunt je persoonlijke informatie misschien verbergen voor andere gebruikers, maar niet voor Facebook en al zijn partners. Althans, dit is een heel stuk lastiger.

Facebook en de AVG

In het privacybeleid van Facebook staat beschreven dat bepaalde data wordt gezien als “gegevens met speciale bescherming”. Deze data wordt beschermd op basis van EU-wetgeving. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over je politieke voorkeur, geloofsovertuiging en gezondheid. Als je ervoor kiest om deze informatie op Facebook te delen, is het automatisch beschermd door de AVG (of GDPR, in het Engels). Informatie over “je ras of etniciteit, filosofische overtuigingen en lidmaatschappen van vakbonden” valt hier ook onder.

Deze gevoelige gegevens zouden dus met respect behandeld moeten worden. Dit geldt echter niet voor alle Facebook-gebruikers. Als je niet in de Europese Unie woont, geldt de AVG niet voor jou. Dit is bijvoorbeeld het geval voor burgers van de Verenigde Staten. Als je in de VS woont, kan Facebook je gevoelige gegevens gebruiken voor marketingdoeleinden.

Het kennen van je politieke voorkeuren helpt Facebook in zo’n geval om te bepalen welke advertenties effectiever zouden zijn. Zelfs advertenties voor hetzelfde product kunnen op maat gemaakt zijn om meerdere groepen aan te spreken. Politieke advertenties zijn op maat gemaakt om specifieke doelen te bereiken. Als je geen Europese burger bent, zal je hier dus waarschijnlijk rekening mee moeten houden.

Zelfs binnen de Europese Unie ben je echter niet helemaal veilig voor dataverzameling. Er zijn al talloze vermoedens dat Facebook zich niet aan de AVG houdt. Bovendien hebben meerdere privacyorganisaties al aangegeven dat Facebook de privacy van gebruikers heeft geschonden. Het valt dus niet met zekerheid te zeggen dat Facebook je gegevens niet tegen je gebruikt, zelfs wanneer je beschermd bent door de AVG.

Facebook weet alles over jouw leven

Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (4)

Er zijn ontzettend veel plekken op het internet waar Facebook een zekere mate van macht heeft. Daardoor is het het beste om ervan uit te gaan dat Facebook vrijwel alles weet wat jij online doet, maar ook wat je offline doet als je bijvoorbeeld fitness– of menstruatieapps gebruikt. Facebook volgt elke post die je “liket”. Het kent elke video die je bekijkt en weet bovendien hoe lang je die hebt bekeken. Elk vriendenverzoek en elke geklikte advertentie voedt de gigantische gegevensmijn van Facebook.

Je kan Facebook ook gebruiken om je aan te melden bij andere apps, bijvoorbeeld bij datingapps als Bumble of Happn. Hierbij wordt meestal ook informatie uitgewisseld. Het combineren van alle kanalen die Facebook tot zijn beschikking heeft, stelt het bedrijf in staat om een gedetailleerd profiel te maken van wie je bent. Facebook heeft honderden categorieën voor adverteerders, waarmee ze hun targeting-informatie kunnen verfijnen.

Big Data informatie

Facebook verzamelt ook informatie over grotere groepen gebruikers, ook wel “big data” genoemd. Dit zijn minder gedetailleerde gegevens, die niet per se op één persoon slaan, maar iets zeggen over algemene trends onder grotere groepen gebruikers, in dit geval de vele miljoenen mensen op Facebook. Het bedrijf kan deze informatie verkopen aan bedrijven die hier analyses en onderzoek mee uitvoeren. Dit kan zowel aan particuliere verkopers en dienstverleners als aan academici en partijen die wetenschappelijk onderzoek doen. Bovendien verstrekt Facebook ook soms informatie aan wetshandhavers of als reactie op wettelijke verzoeken.

Daarnaast heeft Meta ook een database met foto’s van Facebook- en Instagramposts. Deze database zet Meta in om hun AI te trainen. Afbeeldingen die je genereert met de beeldgenerator Imagine with Meta AI gaan terug op deze database.

Je Facebook-gegevens bekijken

Je hebt volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) recht op inzage in je persoonsgegevens. Ook Facebook moet zich aan deze Europese privacywetgeving houden. Als je binnen de Europese Unie woont, kun je dus een gegevensbestand downloaden met een kopie van alle gegevens die Facebook over je heeft verzameld sinds je registratie.

Wil je alle gegevens inzien die Facebook over je heeft opgeslagen? Dat doe je zo:

 1. Ga naar je instellingen door rechtsboven in het scherm op het pijltje te klikken, dan op “Instellingen en privacy” en vervolgens op “Instellingen”.
 2. Klik in het menu aan de linkerkant op “Je Facebook-gegevens”. Je krijgt nu het onderstaande scherm te zien.Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (5)
 3. Klik op “Je gegevens bekijken”. Je krijgt nu een lijst te zien met allerlei verschillende soorten content die Facebook over je heeft opgeslagen. Per categorie kun je deze info inzien.
 4. Klik op een categorie van informatie die je wilt inzien. De meeste categorieën hebben subsecties, waar je vervolgens ook een keuze uit kunt maken. Klik op één van deze secties, en je wordt doorgestuurd naar een overzicht met die specifieke informatie.

Als je je Facebook-account al een tijdje hebt en alle verzamelde informatie wilt inzien, ben je nog wel even zoet. Alles van je verwijderde vrienden tot je interesses en je volledige chatgeschiedenis is terug te lezen.

Hoe download je een kopie van je Facebook-informatie?

In plaats van enkel je gegevens te bekijken, kun je ook een kopie van je gegevens downloaden. Dit is bijvoorbeeld handig als je alle gegevens op één plek offline beschikbaar wilt hebben. Ook als je deze data wilt bewaren, maar je Facebook-account definitief wilt verwijderen, is dit een oplossing.

Om een kopie van je gegevens te downloaden, volg je de volgende stappen:

 1. Ga opnieuw naar je instellingen en ga naar “Je Facebook-gegevens”.
 2. Klik op “Je gegevens downloaden”. Dit brengt je naar onderstaand scherm.
  Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (6)
 3. Bepaal het datumbereik van de gegevens die je zult ontvangen: wil je alle gegevens downloaden vanaf het moment dat je lid werd, of slechts van de afgelopen maanden?
 4. Kies je gewenste bestandsindeling. Als je enkel je gegevens wilt inzien, kies je voor HTML. Wil je je gegevens exporteren naar een andere service? Kies dan voor JSON.
 5. Kies de gewenste mediakwaliteit (hoog, gemiddeld of laag). Als je Facebook gaat verlaten en je je mediabestanden mee wilt nemen, kies dan voor ‘Hoog’ bij mediakwaliteit.
 6. Klik op “Bestand maken”. Het bestand wordt nu verwerkt. Hoe lang dit duurt, hangt af van de hoeveelheid verzamelde informatie en de kwaliteit die je hebt gekozen. Je krijgt een notificatie wanneer je je gegevensbestand kunt downloaden.
 7. Volg de notificatie en voer je wachtwoord opnieuw in.
 8. Download het (zip-)bestand. Houd er rekening mee dat dit bestand een flinke omvang kan hebben.

Je hebt nu een bestand met al je gewenste Facebook-gegevens. Deze kun je inzien wanneer je wilt. Bovendien blijft al deze informatie, inclusief berichten, media en interacties, bewaard, zelfs al verwijder je je Facebook-profiel.

Je informatie en privacy op Facebook beschermen

Nu je je gegevens hebt bekeken of gedownload, vraag je je waarschijnlijk af hoe je nu verder moet. Hoe kun je je gegevens en privacy op Facebook beter beschermen? Het is mogelijk. Hier zijn een aantal tips.

Beveilig je Facebook-account

Voor je je zorgen maakt over wat Facebook met je gegevens kan doen, is het belangrijk te zorgen dat je Facebook-account niet zomaar door vreemden gebruikt kan worden. Cybercriminelen krijgen namelijk maar al te graag toegang tot al deze gegevens – en hacken is een makkie als je je account niet goed beveiligt.

Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om je account veilig te stellen:

 • Gebruik een sterk, uniek wachtwoord. Deel dit wachtwoord met niemand, zodat jij de enige bent die toegang heeft tot jouw account.
 • Zet tweestapsverificatie aan. Dit betekent dat je vervolgens een extra stap moet doorlopen bij een ongebruikelijke melding, bijvoorbeeld als je een andere browser of een ander apparaat dan normaal gebruikt. Je kunt dan via een sms op je telefoon of via een aanmeldcode op een verificatieapp (zoals Google Authenticator) aangeven dat jij echt degene bent die probeert in te loggen. Als je deze optie in wilt schakelen, ga je in je instellingen naar “Beveiliging en aanmelding” en klik je vervolgens op “Tweestapsverificatie gebruiken”. Je kunt vervolgens je telefoonnummer of verificatieapp aan Facebook koppelen om tweestapsverificatie te activeren.
 • Check de apparaten waarop je bent ingelogd. Facebook weet via welke apparaten je je normaal aanmeldt. Een log van al deze apparaten en inlogpogingen zie je onder je instellingen bij “Beveiliging en aanmelding”, onder het tabje “Waar je bent aangemeld”. Bekijk dit lijstje kritisch en log jezelf uit op alle apparaten die je niet (meer) gebruikt.
 • Zet je meldingen aan. Als iemand vanaf een ongebruikelijk apparaat of ongebruikelijke locatieop jouw account inlogt, kan Facebook je hier een notificatie over sturen via Meldingen, Messenger, e-mail of sms. Je kunt deze functie inschakelen bij “Extra beveiliging instellen” door de gewenste opties onder “Meldingen ontvangen over niet-herkende aanmeldingen” aan te vinken.

Beheer je privacyinstellingen

Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (7)Als je er eenmaal zeker van bent dat je Facebook-account veilig is tegen aanvallen van buitenaf, kun je naar de inhoud van de account gaan kijken. Facebook biedt ontzettend veel privacyinstellingen die je zelf gemakkelijk aan kunt passen. Al deze instellingen vind je terug als je ingelogd bent op het platform en de sectie “Instellingen” bezoekt.

Het is echt de moeite om eens door al deze opties heen te gaan en te zorgen dat alles naar je wens is. Zo weet je zeker dat Facebook – en andere Facebook-gebruikers – alleen informatie van je kunnen zien die jij ze vrijwillig geeft. Hier zijn enkele instellingen waar je waarschijnlijk extra aandacht aan wilt besteden:

 • Jouw activiteiten: bepaal wie je Facebook-berichten, gedeelde posts, en andere activiteit kan zien (alleen jij, je vrienden of iedereen).
 • Contact: beslis of zoekmachines je Facebook-profiel mogen laten zien en wie jou kan vinden op basis van je e-mailadres of telefoonnummer.
 • Gezichtsherkenning: bepaal of Facebook gezichtsherkenning mag gebruiken om je in foto’s en video’s te herkennen.
 • Locatie: zet je locatiegeschiedenis aan of uit. Dit werkt enkel op mobiele apparaten.
 • Apps en websites: controleer de verschillende apps en websites die toegang hebben tot je Facebook-gegevens (bijvoorbeeld Spotify) en log je eventueel uit van deze platformen.
 • Advertenties: bepaal welke gegevens adverteerders kunnen gebruiken om gepersonaliseerde advertenties te laten zien.

Naast deze punten heeft Facebook nog veel meer instellingen die je kunnen helpen je privacy te beheren. We raden je aan om bij elke optie goed na te denken over de gevolgen van het delen van informatie. Het beste is om zo min mogelijk gegevens over jezelf te delen, zodat deze ook niet tegen je gebruikt kunnen worden.

Wil je meer informatie en instructies over het beschermen van je privacy op Facebook? Lees dan hier onze volledige Facebook privacygids.

Noodoplossing: verwijder je Facebook-account

Er is natuurlijk ook een drastischere maatregel om je privacy op Facebook te beschermen: door je account te deleten. Zonder Facebook-account wordt het een stuk lastiger voor het bedrijf om je te volgen. Wil je je Facebook-account verwijderen? Volg dan deze stappen:

 1. Ga naar je instellingen en klik op “Je Facebook-gegevens”.
 2. Wil je je gegevens bewaren? Vergeet dan niet op “Je gegevens downloaden” te klikken en de bovenstaande stappen te volgen om een overzicht van al je acties, media (inclusief foto’s en video’s) en posts op Facebook te krijgen.
 3. Klik op “Deactiveren en verwijderen”.
 4. Kies voor “Account permanent verwijderen” en vervolgens op “Doorgaan naar account verwijderen”.

Naast het permanent verwijderen van je account kun je er ook voor kiezen je account te deactiveren. Dit betekent dat je voor andere Facebook-gebruikers van de website verdwijnt, maar je account wel weer kunt activeren in de toekomst. Houd er rekening mee dat al je gegevens hierbij nog steeds bewaard en in handen van Facebook blijven.

Het verwijderen van je Facebook-account zorgt er ook voor dat je niet meer op andere platformen kunt inloggen met dit account. Zit je Spotify- of Tinder-account aan Facebook gekoppeld? Houd hier dan vooral rekening mee! Je accounts op deze platformen zouden zomaar ook verloren kunnen gaan.

Overigens betekent het verwijderen van je Facebook-account dat de “inhoud die je hebt geplaatst, zoals je foto’s en statusupdates” wordt verwijderd. Dit duurt ongeveer 30 dagen. Na een maand kun je je account dus niet meer terughalen. Het kan tot ongeveer 90 dagen duren voor al je gegevens zijn verwijderd, al zullen ze in die tijd niet meer zichtbaar zijn voor andere Facebook-gebruikers. Zelfs na deze periode geeft Facebook aan dat er mogelijk nog kopieën van je gegevens in de back-upopslag te vinden zijn. Met andere woorden: het deleten van je Facebook-account geeft geen garantie dat ál je informatie ook van Facebook’s servers wordt verwijderd.

Conclusie

Samen met Google is Facebook één van de grootste openlijke particuliere dataverzamelaars ter wereld. Alle informatie die je aan Facebook verschaft, wordt opgeslagen en gebruikt om een profiel over je op te bouwen. Deze profielen helpen Facebook vervolgens om gepersonaliseerde advertenties te verkopen. Of het nu gaat over je interesses, je baan, je financiële gegevens of je locatie – Facebook gebruikt alles.

Als je goed met je privacy om wilt gaan, is het belangrijk je bewust te zijn van het verre bereik van Facebook. Denk goed na over de dingen die je met het platform wil delen en zorg ervoor dat je altijd veilig blijft online. Ben je het zat dat Facebook zoveel over je weet? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om je gehele account te verwijderen, al is er zelfs dan geen volledige garantie dat al je informatie verwijderd wordt. Anoniem Facebooken is nu eenmaal ontzettend lastig.

Bekijk ook eens onze deep-dives in de privacyverklaringen van andere sociale media:

 • Discord
 • Google
 • Instagram
 • LinkedIn
 • Reddit
 • Snapchat
 • TikTok
 • Twitch
 • Twitter
 • Whatsapp

Wat weet Facebook over mij? - FAQ

Heb je een vraag over Facebook en hun dataverzameling? Bekijk onze collectie veelgestelde vragen hieronder om een snel antwoord te vinden! Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan vooral een reactie onder dit artikel achter en we helpen je zo snel mogelijk.

Welke gegevens heeft Facebook over mij?

Facebook verzamelt talloze gegevens over je. Dit gaat verder dan je denkt. Zo weet Facebook bijvoorbeeld waarschijnlijk alles over:

 • De berichten, reacties en foto’s die jij én je vrienden op Facebook plaatsen
 • Je locatie
 • Je gedrag op hun platform én andere websites
 • Je apparaat- en browsegegevens
 • Je politieke voorkeuren

Meer weten? We vertellen je precies wat Facebook allemaal over je weet in dit artikel.

Wat doet Facebook met mijn gegevens?

Facebook gebruikt alle gegevens die het over zijn gebruikers verzamelt om uitgebreide profielen op te zetten. Deze profielen kunnen vervolgens worden gebruikt voor het maken van gepersonaliseerde advertenties of voor analyse voor het verbeteren van het platform. Facebook weet hier ook winst mee te behalen: ze krijgen geld van bedrijven die deze gepersonaliseerde advertenties maar al te graag aan je willen laten zien.

Hoe kan ik mijn Facebook-gegevens wissen?

Je kunt losse Facebook-gegevens wissen door je instellingen op het platform door te ploegen. Elke losse informatie die je wilt verwijderen, kun je vanuit daar wissen. Als je je hele Facebook-account wilt verwijderen, kan dit ook:

 1. Ga op Facebook naar “Instellingen”.
 2. Ga naar “Je Facebook-gegevens”.
 3. Klik op “Deactiveren en verwijderen”.
 4. Kies voor “Account permanent verwijderen” en vervolgens op “Doorgaan” als je zeker weet dat je je hele Facebook-account wilt verwijderen.

Hoe download ik mijn gegevens van Facebook?

Als je al je Facebook-gegevens in één keer wilt downloaden, bijvoorbeeld uit nieuwsgierigheid of omdat je je account wilt verwijderen zonder al je foto’s kwijt te raken, volg je de volgende stappen:

 1. Ga op Facebook naar “Instellingen”.
 2. Ga naar “Je Facebook-gegevens”.
 3. Klik op “Je gegevens downloaden”.
 4. Geef aan van welke periode je een kopie wilt ontvangen en klik op “Bestand maken”.
 5. Je krijgt een notificatie zodra je bestand klaarstaat. Voer je wachtwoord opnieuw in om het zip-bestand te downloaden.
Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (8)

David Janssen

Cybersecurity analist

David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO’s en de private sector als cybersecurity- en VPN-deskundige en adviseur.

Meer artikelen uit de sectie Social Media

Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (9)

Wat is Omegle en hoe veilig is het?

13 november 2023

Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (10)

De privacyrisico’s van Likee: blijf weg van deze invasieve dienst

20 december 2022

Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (11)

BeReal: het echte leven in beeld met echte risico’s

2 maart 2023

Wat weet Facebook over mij? Pas op je privacy! | VPNGids (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6027

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.